KLIMATRESAN

VÅR KLIMATRESA


Här följer några av våra studiebesök och föreläsningar som lägger grunden till vårt projekt. Med kunskap och engagemang skapar vi sen text och musik som gör skillnad.

På tur med miljöforskningsfartyget
R/V Sabella


Vi lärde oss lite mer om vad som finns gömt på Öresunds botten. Kapten Kenneth och hans personal började med att presentera lite om Knähaken. Ett reservat utanför Råå som man kallar Öresunds korallrev. Syftet är att bevara den värdefulla marina naturmiljön genom att minimera mänsklig påverkan. 

 

Med på båtturen fanns också marinbiolog Isak Rasmusson som berättade om Öresunds lite speciella vattenmassor då bräckt vatten från Östersjön möter saltvatten från Västerhavet. De mötande haven har båda starka strömmar och skapar en unik marin miljön. Det bräckta vattnet håller sig överst. På tio till femton meter ökar salthalten och på tjugofem meters djup är salthalten mycket hög. Det finns endast 10% fisk i våra hav och resten är andra ryggradslösa djur. Det var dessa ryggradslösa djur vi kikade närmre på. 


Väl i hamn förundrades vi alla över hur mycket som fanns under ytan i Öresund som vi inte tidigare haft en aning om. Stort tack till Isak och Sabellas besättning för en mycket inspirerande lärorik kväll.

Från klimatdepp till klimatpepp


På vår klimatresa behöver vi mer kunskap och förståelse för vad som händer med klimatet och hur det påverkar oss. Jennifer Cronborn, som arbetar som projektledare på MittSkåne utveckling och även är engagerad i Naturskyddsföreningen. Hon guidar oss runt bland begrepp, siffror och globala mål. Vi diskuterar även vad hållbarhet egentligen är. I Sverige lever vi som om vi har 4 jordklot att ta resurser från! Att tänka till innan man konsumerar eller utvecklar nya produkter är en nödvändighet för att nå de globala målen. www.globalamalen.se

Även på Naturskyddsföreningens hemsida hittar du intressant och nyttig läsning

www.naturskyddsforeningen.se


David presenterar sig

Musikproducent David Fremberg är en viktig länk i vårt musikprojekt. Han har musik i kropp och själ då han gillar i stort sätt alla musikstilar. Med sin enorma musikalitet kommer han att stödja våra band i musikskapandet och ha hand om inspelningarna. 

Vi besöker Klippans avloppsreningsverk


På Klippans avloppsreningsverk hittar vi en väldigt miljömedveten personal. Marie Silvegren och Mattias Larsson delar med sig av sina kunskaper och engagemang. Deras framåtanda har resulterat i att detta avloppsreningsverk anses som en föregångare och används i några olika forskningsprojekt.


3 500 000 liter avloppsvattnet från i Klippan, Hyllstofta, Krika, Östra Ljungby och Stidsvig passerar reningsverket varje dygn. För att rena detta vatten beräknas ett dygns bearbetning i många olika processer. Den första rensningen är väldigt påtaglig och helt mekanisk. Den fångar skräp som har spolats ner i avloppen. Reningsförloppet sker med väldigt lite tillsatser av kemi och har naturligt biologiska och som sagt rent mekaniska processer


Marie berättar att miljögifter, kemikalier, tungmetaller och läkemedel är svåra och i vissa fall omöjliga att ta bort i ett reningsverk. Man hoppas verkligen på att en forskarlösning kommer i framtiden som kan förhindra att hormoner och mediciner läcker ut. 


Dagens studiebesök gav oss insikt att det finns miljökämpar på nära håll som gör dagliga insatser och vi alla måste hjälpa dem i deras arbete. Bara kiss, bajs och toapapper gäller i avloppet framöver.


• Fimpar, snus och en del konstnärsfärger innehåller kadmium och är giftigt. Ej penseltvätt i avloppet.
• Tops, bindor, blöjor, hushållspapper, tork-, tvätt- och våtservetter, kondomer och trasor ska kastas i soporna.
• Fett och stekflott torkas av och kastas i soporna.
• Överblivna, gamla och receptfria läkemedel lämnas på apotek.
• Lösningsmedel, färgrester (även vattenbaserad) och oljerester lämnas på återvinningsgård.
• Sand, jord och grus ska inte spolas ut i avloppet.


Vi besöker Plastens Hus i Perstorp


Plastens Hus i Perstorp har sedan 2006 en unik utställning om plast och dess historia. Utställningen är inrymd i en gammal fabrikslokal och här finns en spännande samling av föremål samt berättelser om plastens utveckling under mer än 100 år. 


Utställningen visar att plast är nog ett av de mest mångsida material som människan uppfunnit. Plast finns i allt från satellitdelar och komplexa industriprodukter till enkla plastbackar. Plasten har blivit en viktig del av vårt samhälle och möjliggjort innovativa och tekniska framsteg. Vi omges ständigt av olika plaster som har specialkomponerats och skräddarsytts till sina specifika ändamål. Plast är ett samlingsnamn av många olika material som sammansatts beroende på de egenskaper man vill ha fram, allt från hårda och hållbara till mjuka och lätta att böja. 

 

- Om vi ska ta bort all plast i vårt samhälle så får vi backa cirka hundra år i utvecklingen, menar vår guide Kent Sörensen som guidar oss runt på utställningen. 

 

Så att bara plocka bort plasten från marknaden blir väldigt svårt om inte omöjligt. Det viktiga är att använda rätt sorts plats som kan återanvändas och helst i slutändan vara biologiskt nedbrytbart. 

 

-  För att få en riktigt bra balans skall vi kunna ta hand om all den plast vi producerar, påpekar Kent

 

Vi producenter måste ta mer ansvar för vad vi köper. Men vi som producenter måste samtidigt vara beredda på en prisökning då helt förnyelsebara plaster är 20-25% dyrare att producera. 


Vi tackar Plastens Hus och Kent Sörensen. Vi rekommenderar verkligen ett besök på Plastens Hus. För att förstå framåt så måste man först titta och förstå den tid som varit, och det gäller verkligen här.  Se mer på deras hemsida www.plastenshus.se

Hur ser vår framtida värmeförsörjning ut?

Jonas och Anna på NIBE reder ut begreppen.


Vi har den stora förmånen att få besöka NIBE värmepumpsfabrik som ligger i Markaryd. NIBE hade tidigt en långsiktig vision – att skapa hållbara energilösningar i världsklass.  Målmedvetet arbete och tydliga värderingar har fört företaget framåt och NIBE har vuxit till en stor internationell koncern. NIBE Industrier AB heter koncernen i dag och har tre olika affärsområden NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves.


Anna Nilsson och Jonas Thörnqvist ger oss en guidad tur i den stora fabriken med  den allt mer växande tillverkningen av luft/vattenvärmepumpar.

Målet att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt gör arbetet extra viktigt. Genom att ta till vara naturens förnybara energi och kombinera detta med smarta hem-teknik vill NIBE värna om naturen och människan med så effektiva lösningar som möjligt. Med smarta hem-teknik, elnätsägande och strävan att jämna ut över- och underproduktionen av el så kan man minska klimatavtrycken ännu mer framöver. NIBE har också utvecklat en uppkopplingsdata- bas, MyUplink med möjlighet att koppla upp sin värmepump till mobilen eller datorn. Detta bidrar till en mer kontrollerad och miljösmart värmeåtgång där man har full kontroll, oavsett var man befinner sig.


Efter studiebesöket får vi en mycket bra genomgång i värmelära av Jonas.


Vi tackar Jonas och Anna på NIBE för ett mycket intressant studiebesök och för att vi fick komma hit och lära oss mer. Vi är väldigt imponerade över NIBE:s målmedvetna miljömål och smarta energilösningar.

FÖRELÄSNING OM MILJÖSMARTA VAL


Vi har mött lokala företagare som är väldigt engagerade i hållbara lösningar för framtiden. Varje bransch har sina förutsättningar men genom att byta erfarenheter kan alla företagare ta ett kliv framåt. Med detta i tanken så bjöd vi in två lokala företagsledare för höra på just deras tankar och erfarenheter.


Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan har en tydlig tanke som driver honom. - Vad kan jag som handlare göra för miljön? Detta har gjort att han de sista

åren gjort många förändringar i sin butik. Med i processen finns hans privata miljöintresse och stödet av ICA Gruppens hållbarhetspolicy. ICA Gruppen har ett eget miljöprogram som heter ”ICA-handlaren för miljön”. Här finns många bra hjälpmedel för de ca 1500 ICA-handlarna som finns i Sverige. Varje ICA butik har sina egna förutsättningarna och Filip anpassar sin verksamhet efter konsumenterna i Klippan. I butiken finns bl.a en evig strävan att minska matsvinnet. Många olika åtgärder har gjorts. Men enligt undersökningar sker matsvinnet dock mest i hemmen. Bäst-före-datumet ställer till det för konsumenterna i hemmet. Många vågar inte riktigt lita på sina egna sinne utan slänger det direkt när datumet på varorna gått ut. - Titta, lukta och känn innan du kastar, menar Filip.


Butiken har varit miljöcertifierade i 5 år. Filip planerar att reducera sin energiförbrukning med 40-45 % och är redan en god bit på väg. Solceller finns med i tankarna och Filip ser det som en bra lösning för framtiden och ett stort platt tak finns ju redan på plats.  Ica Kvantum Klippan har varit först i Norden att utveckla en plastfri bärkasse. Filip berättar att det var mycket utvecklingsarbete med tillverkaren för att få fram så hållbara kassar som möjligt. Många tror dock fortfarande att papperskassen är ett bra miljöval men det går åt hela 4 liter vatten för att få fram EN pappkasse. Så att återanvända alla sina påsar och kassar är att tänka på.


Tack Filip för ditt engagemang och för att du delar med dig av dina erfarenheter.


Peter Borgman är VD för JS Energi och är en man som gillar att hitta nya vägar och visioner. I den digitaliserade världen finns möjligheter som vi inte får förbise. Att använda digitaliseringen smart och göra t.ex energiåtgången i hushållen så liten som möjligt är redan fullt möjligt. Värmen regleras så att den går ner när huset står oanvänt och ökas på i god tid till man kommer hem igen. Allt genom en enkel app i telefonen.


Peter ger oss siffror som är helt förbluffande om bilanvändning. Tydligen så kör man i genomsnitt 4,5 km varje dag, i världens stora städer, för att hitta en parkeringsplats. Peter menar att lösningar finns på gång. En är med hjälp av appar som hittar lediga parkeringsplatser. Ett framtidsprojekt som man bör ta på allvar.


Peter ger oss omtumlande siffror, tänjer på våra visioner och utmanar oss i att gå utanför vår komfort zon. Att ändra beteende är just den svåra biten. Vi vill inte kompromissa om vissa saker, därav bilen är en. Bilen är helig, kontrollbehovet är stort och i mycket har vi svårt att ändra på oss. Och visst är det nog så att vi måste tänka om helt, för så som vi tänkt hittills har ju inte funkat så bra.


Tack Peter för dina tankar och dina framtidsvisioner.

Vi besöker "Angelägen Torsdag" som gästas av Maria Soxbo och Emma Sundh från Klimatklubben


Vi får höra deras tankar om vårt klimat och om hur Klimatklubben startade. Dessutom får vi ta del av deras nyskrivna bok: GÖR SKILLNAD - från klimatångest till handlingskraft. Klimatklubbens mål är att nå ut med klimatfrågan på ett tillgängligt sätt. Att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. Boken ”Gör Skillnad” kom till då Maria och Emma tillfrågades av Norsteds förlag att skriva en bok om hållbarhet. Tillsammans med Johanna Nilsson, som är föreläsare, influencer och expert på hållbart mode, satte de igång sitt arbete. I boken kan en läsa om vad klimathotet egentligen är. Här finns tips på hur man

ska kunna prata om ”det där jobbiga”, det som kanske skapar osämja bland vänner. Vad kan ta oss från ”det spelar ingen roll vad jag gör” till ”det jag gör blir till ringar på vattnet”?


I boken finns massor med läsning och peppning. En bok som får dig att reflektera och fundera. Alla små förändringar blir större när vi gör det tillsammans. Du kan själva räkna ut vilket klimatavtryck som just du lämnar. Gå in på webbsidorna Klimatkontot.se, Klimatkalkylatorn.se och Svalna.nu


Och författarna tipsar oss om att när du har läst boken, ge den vidare…..och vidare… och vidare…


Stort TACK till Maria Soxbo och Emma Sundh för en mycket tänkvärd föreläsning och en bok som gör skillnad.


Boken säljs genom Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och finns hos de flesta bokhandlare. Den har dessutom kommit ut som ljudbok på bl.a Storytel, Bookbeat.

Vill man starta en studiecirkel går det utmärkt att använda boken som underlag


© Copyright. All Rights Reserved.

Leaderprojekt

EXPOSE IT


EXPOSE IT är ett leaderprojekt och drivs genom den ideellaföreningen Teater Amabile.

Samarbetspartners är Klippans kommun och Studiefrämjandet.