KLIMATRESAN

VÅR KLIMATRESA


Här följer några av våra studiebesök och föreläsningar som lägger grunden till vårt projekt.
Med kunskap och engagemang skapar vi sen text och musik som gör skillnad.

På tur med miljöforskningsfartyget
R/V Sabella


Vi lärde oss lite mer om vad som finns gömt på Öresunds botten. Kapten Kenneth och hans personal började med att presentera lite om Knähaken. Ett reservat utanför Råå som man kallar Öresunds korallrev. Syftet är att bevara den värdefulla marina naturmiljön genom att minimera mänsklig påverkan. 

 

Med på båtturen fanns också marinbiolog Isak Rasmusson som berättade om Öresunds lite speciella vattenmassor då bräckt vatten från Östersjön möter saltvatten från Västerhavet. De mötande haven har båda starka strömmar och skapar en unik marin miljön. Det bräckta vattnet håller sig överst. På tio till femton meter ökar salthalten och på tjugofem meters djup är salthalten mycket hög. Det finns endast 10% fisk i våra hav och resten är andra ryggradslösa djur. Det var dessa ryggradslösa djur vi kikade närmre på. 


Väl i hamn förundrades vi alla över hur mycket som fanns under ytan i Öresund som vi inte tidigare haft en aning om. Stort tack till Isak och Sabellas besättning för en mycket inspirerande lärorik kväll.

Från klimatdepp till klimatpepp


På vår klimatresa behöver vi mer kunskap och förståelse för vad som händer med klimatet och hur det påverkar oss. Jennifer Cronborn, som arbetar som projektledare på MittSkåne utveckling och även är engagerad i Naturskyddsföreningen. Hon guidar oss runt bland begrepp, siffror och globala mål. Vi diskuterar även vad hållbarhet egentligen är. I Sverige lever vi som om vi har 4 jordklot att ta resurser från! Att tänka till innan man konsumerar eller utvecklar nya produkter är en nödvändighet för att nå de globala målen. www.globalamalen.se


Även på Naturskyddsföreningens hemsida hittar du intressant och nyttig läsning

www.naturskyddsforeningen.se


David presenterar sig

Musikproducent David Fremberg är en viktig länk i vårt musikprojekt. Han har musik i kropp och själ då han gillar i stort sätt alla musikstilar. Med sin enorma musikalitet kommer han att stödja våra band i musikskapandet och ha hand om inspelningarna. 

Vi besöker Klippans avloppsreningsverk


På Klippans avloppsreningsverk hittar vi en väldigt miljömedveten personal. Marie Silvegren och Mattias Larsson delar med sig av sina kunskaper och engagemang. Deras framåtanda har resulterat i att detta avloppsreningsverk anses som en föregångare och används i några olika forskningsprojekt.


3 500 000 liter avloppsvattnet från i Klippan, Hyllstofta, Krika, Östra Ljungby och Stidsvig passerar reningsverket varje dygn. För att rena detta vatten beräknas ett dygns bearbetning i många olika processer. Den första rensningen är  helt mekanisk. Den fångar skräp som har spolats ner i avloppen. Reningsförloppet sker med väldigt lite tillsatser av kemikalier och har naturligt biologiska och som sagt rent mekaniska processer


Marie berättar att miljögifter, kemikalier, tungmetaller och läkemedel är svåra och i vissa fall omöjliga att ta bort i ett reningsverk. Man hoppas verkligen på att en forskarlösning kommer i framtiden som kan förhindra att hormoner och mediciner läcker ut. 


Dagens studiebesök gav oss insikt att det finns miljökämpar på nära håll som gör dagliga insatser och vi alla måste hjälpa dem i deras arbete. Bara kiss, bajs och toapapper gäller i avloppet framöver.


• Fimpar, snus och en del konstnärsfärger innehåller kadmium och är giftigt. Ej penseltvätt i avloppet.


• Tops, bindor, blöjor, hushållspapper, tork-, tvätt- och våtservetter, kondomer och trasor ska kastas i soporna.


• Fett och stekflott torkas av och kastas i soporna. 


• Överblivna, gamla och receptfria läkemedel lämnas på apotek. 


• Lösningsmedel, färgrester (även vattenbaserad) och oljerester lämnas på återvinningsgård. 


• Sand, jord och grus ska inte spolas ut i avloppet.


Vi besöker Plastens Hus i Perstorp


Plastens Hus i Perstorp har sedan 2006 en unik utställning om plast och dess historia. Utställningen är inrymd i en gammal fabrikslokal och här finns en spännande samling av föremål samt berättelser om plastens utveckling under mer än 100 år. 


Utställningen visar att plast är nog ett av de mest mångsida material som människan uppfunnit. Plast finns i allt från satellitdelar och komplexa industriprodukter till enkla plastbackar. Plasten har blivit en viktig del av vårt samhälle och möjliggjort innovativa och tekniska framsteg. Vi omges ständigt av olika plaster som har specialkomponerats och skräddar-
sytts till sina specifika ändamål. Plast är ett samlingsnamn av många olika material som satts samman beroende på de egenskaper man vill ha fram.

– Om vi ska ta bort all plast i vårt samhälle så får vi backa cirka hundra år i utvecklingen, menar vår guide Kent Sörensen som guidar oss runt på utställningen. Det viktiga är att använda rätt sorts plast som kan återanvändas och helst vara biologiskt nedbrytbar i slutändan.

– För att få en riktigt bra balans skall vi kunna ta hand om all den plast vi
producerar, påpekar Kent

 

Vi producenter måste ta mer ansvar för vad vi köper. Men vi som producenter måste samtidigt vara beredda på en prisökning då helt förnyelsebara plaster är 20-25% dyrare att producera. 


Vi tackar Plastens Hus och Kent Sörensen. Vi rekommenderar verkligen ett besök på Plastens Hus. För att förstå framåt så måste man först titta och förstå den tid som varit, och det gäller verkligen här.  


Se mer på deras hemsida www.plastenshus.se

Hur ser vår framtida värmeförsörjning ut?

Jonas och Anna på NIBE reder ut begreppen.


Vi har den stora förmånen att få besöka NIBE värmepumpsfabrik som ligger i Markaryd. NIBE hade tidigt en långsiktig vision – att skapa hållbara energilösningar i världsklass.  Målmedvetet arbete och tydliga värderingar har fört företaget framåt och NIBE har vuxit till en stor internationell koncern. NIBE Industrier AB heter koncernen i dag och har tre olika affärsområden NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves.


Anna Nilsson och Jonas Thörnqvist ger oss en guidad tur i  fabriken. Målet att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt gör arbetet extra viktigt. Genom att ta till vara naturens förnybara energi och kombinera detta med smarta hem-teknik vill NIBE värna om naturen och människan med så effektiva lösningar som möjligt. Med smarta hem-teknik, elnätsägande och strävan att jämna ut över- och underproduktionen av el så kan man minska klimatavtrycken ännu mer framöver. NIBE har också utvecklat en uppkopplingsdata- bas, MyUplink med möjlighet att koppla upp sin värmepump till mobilen eller datorn. Detta bidrar till en mer kontrollerad och miljösmart värmeåtgång där man har full kontroll, oavsett var man befinner sig. Efter studiebesöket får vi en mycket bra genomgång i värmelära av Jonas.


Vi tackar Jonas och Anna på NIBE för ett mycket intressant studiebesök och för att vi fick komma hit och lära oss mer. Vi är väldigt imponerade över NIBE:s målmedvetna miljömål och smarta energilösningar.

FÖRELÄSNING OM MILJÖSMARTA VAL


På vår jakt efter mer kunskap om miljön har vi mött lokala företagare i Klippan. Varje bransch har sina förutsättningar och genom att byta erfarenheter kan alla företagare ta ett kliv framåt i sitt miljöarbete. Med detta i tanken  bjöd vi in två lokala företagsledare för att lyssna på just deras tankar.  


Filip Cronberg driver ICA Kvantum, en miljöcertifierad butik i Klippan. Han har ett stort intresse för miljön och är engagerad i ICA-gruppens eget miljöprogram ”ICA-handlaren för miljön”. Här finns många bra hjälpmedel för de ca 1500 ICA-handlare som finns i Sverige. Med ett program för egenkontroll kan personalen se till att butiken hela tiden följer den antagna miljöpolicyn. En viktig del i arbetet är just att utbilda personalen. Utan deras engagemang och kunskap är det svårt att forma hållbara strategier för framtiden. Med helhetsgreppet ”För en god morgondag” arbetar alla tillsammans med miljömålen. Dessa är tydligt förankrade i FN:s Globala mål för hållbar utveckling. 


Varje ICA-butik har sina egna förutsättningar och Filip anpassar sin verksamhet efter konsumenterna i Klippan. I butiken finns en evig strävan att minska matsvinnet. Med det egna köket i butiken räddar man dagligen grönsaker och färskvaror. På avdelningen för frukt och grönt har man ”Moget val”. Ett alternativ med mogna, fullt ätbara grönsaker och frukter som rabatteras då de bör ätas inom snar framtid. Gårdagens bröd säljs också till kraftigt nedsatt pris. För att minska matsvinnet måste man ha rätt antal varor i butiken, detta gör att beställningsrutinerna är extra viktiga. Med ett systemstöd för datummärkning på varorna kan personalen i god tid sätta röd lapp och få ut varorna innan sista bäst-före-datum. Enligt undersökningar sker matsvinnet dock mest i hemmen. Bäst-före-datumet ställer till det för konsumenterna. Många vågar inte riktigt lita på sina egna sinnen utan slänger maten direkt när datumet på varorna gått ut. 

- Titta, lukta och känn innan du kastar, menar Filip. 


Filip har miljöinventerat hela butiken, allt från sophantering till byte av maskiner. I sin strävan att säkra butikens framtid och göra förbättringar har Filip åtgärdsplaner för ett, tre och fem år.  Med en fastighet som är från början av 70-talet krävs stora investeringar. En ny kyl- och fryspark är installerad och 2020 installerades en helt ny ventilationsanläggning samt ny LED-belysning. Butiken har varit miljöcertifierad i sju år. Filip planerar att reducera energiförbrukning med 40 - 45 % och är redan en god bit på väg. Solceller finns med i tankarna och det är en bra alternativ för framtiden. Ett stort platt tak finns ju redan på plats.


Ica Kvantum Klippan var med och utvecklade och var en av de första butikerna i Norden som erbjöd en bärkasse av nedbrytbart biomaterial. En bärkasse med egenskaper som en vanlig plastkasse men utan plast. Den har på senare tid ersatts av andra material efter att regeringen införde en punktskatt på plastbärkassar. När plastkassen för många år sedan gjorde debut var den närmast outslitlig. Man hade inga tankar på att den på sikt skulle ha en större påverkan på miljön utan satsade på funktion och lång livslängd. Filip berättar att han har kvar en plastkasse från sin farfars fars gamla butik och den är lika distinkt i tryck och slitstark nu som när den tillverkades. 


Många tror dock att papperskassen är ett bra miljöval men det går åt hela fyra liter vatten för att få fram EN papperskasse. Så att återanvända sina påsar och kassar är att tänka på.


Tack Filip för ditt engagemang och för att du delar med dig av dina erfarenheter. 



Nästa föreläsare är Peter Borgman, VD för JS Energi och en man med många visioner 


Under sina resor har Peter ofta funderat på problemen med biltäthet. Han ger oss siffror som är helt förbluffande. Bara för att hitta en parkeringsplats kör man tydligen i genomsnitt i världens storstäder 4,5 km varje dag. Peter menar att lösningar finns med hjälp av ”appar” som filmar parkeringar för att hitta lediga  platser. I Stuttgart har man redan gjort ett försök med detta. Men projektet lades ner på grund av svårighet med integritetsskyddet. 


I London tillbringar trafikanter 40 timmar per år med att stå stilla i rusningstrafik. Där har man utvecklat ”självkörande skyttlar” som borde kunna underlätta denna rusningstrafik. Det är människan som är den stora riskfaktorn.

 - När bilarna kan kommunicera med varandra utan vår inblandning så är det mindre risk för olyckor, menar Peter.  Vi behöver ändra beteende och planera in mer kollektivt åkande för att minska bilköerna. Att ändra beteende är just den svåra biten. Vi vill inte kompromissa om vissa saker. Bilen är helig, kontrollbehovet är stort och i mycket har vi svårt att ändra på oss. 


Peter ger oss omtumlande siffror, tänjer på våra visioner och utmanar oss i att gå utanför vår komfortzon. Vi konsumerar för att bli glada och är rädda för att missa ett bra ”Black Friday-erbjudande”. Och visst är det nog så att vi måste tänka om helt, för så som vi tänkt hittills har ju inte funkat så bra. 


Tack Peter för dina tankar och dina framtidsvisioner.

Vi besöker "Angelägen Torsdag" som gästas av Maria Soxbo och Emma Sundh från Klimatklubben


Vi får höra deras tankar om vårt klimat och om hur Klimatklubben startade. Dessutom får vi ta del av deras nyskrivna bok: GÖR SKILLNAD - från klimatångest till handlingskraft. Klimatklubbens mål är att nå ut med klimatfrågan på ett tillgängligt sätt. Att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. Boken ”Gör Skillnad” kom till då Maria och Emma tillfrågades av Norsteds förlag att skriva en bok om hållbarhet. Tillsammans med Johanna Nilsson, som är föreläsare, influencer och expert på hållbart mode, satte de igång sitt arbete. I boken kan en läsa om vad klimathotet egentligen är. Här finns tips på hur man

ska kunna prata om ”det där jobbiga”, det som kanske skapar osämja bland vänner. Vad kan ta oss från ”det spelar ingen roll vad jag gör” till ”det jag gör blir till ringar på vattnet”?


I boken finns massor med läsning och peppning. En bok som får dig att reflektera och fundera. Alla små förändringar blir större när vi gör det tillsammans. Du kan själva räkna ut vilket klimatavtryck som just du lämnar. Gå in på webbsidorna Klimatkontot.se, Klimatkalkylatorn.se och Svalna.nu


Och författarna tipsar oss om att när du har läst boken, ge den vidare…..och vidare… och vidare…


Stort TACK till Maria Soxbo och Emma Sundh för en mycket tänkvärd föreläsning och en bok som gör skillnad.


Boken säljs genom Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och finns hos de flesta bokhandlare. Den har dessutom kommit ut som ljudbok på bl.a Storytel, Bookbeat.

Vill man starta en studiecirkel går det utmärkt att använda boken som underlag.